ZZP / Freelance / Zelfstandig ondernemer, stand van zaken 2025

ZZP / Freelance / Zelfstandig ondernemer, stand van zaken 2025

ZZP / Freelance / Zelfstandig ondernemer, stand van zaken 2025

De Belastingdienst heeft in 2024 heel duidelijk gemaakt dat ze vanaf 2025 écht en actief zouden gaan controleren en handhaven op de wet DBA. Om die reden zijn duizenden zelfstandigen gestopt en in loondienst getreden. Ook veel organisaties zijn gestopt met het inzetten van ZZP’ers. Is dat terecht?

VBAR
Per 2026 gaat in principe de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) in die het aantal ZZP’ers verder moet beperken.

Men stelt dan:

Van arbeid in loondienst van een werkgever is sprake als:

  • er sprake is van werkinhoudelijke aansturing, of
  • de arbeid of werknemer organisatorisch zijn ingebed in de organisatie van de werknemer, en
  • de werknemer de arbeid niet voor eigen rekening en risico verricht

Er moet worden gekeken op welke elementen het zwaartepunt ligt. De elementen A en/of B staan dus nadrukkelijk tegenover C.

Ondernemerschap moet wél zwaar wegen
Recent heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan, waarmee wordt bevestigd dat zelfstandig ondernemerschap een belangrijke factor is bij het beoordelen van schijnzelfstandigheid. In tegenstelling tot de eerdere boodschap van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken, dat inbedding zwaarder zou wegen, gaf de Hoge Raad nogmaals aan dat ook het ondernemerschap zwaar moet meewegen. Dit betekent dat zzp’ers en werknemers dus wel hetzelfde werk kunnen doen zonder dat dit automatisch leidt tot een dienstverband.

Inbedding weg als criterium
ZZP belangenbehartigers willen nu dat ‘inbedding’ verdwijnt als criterium. Gezien de uitspraak van de Hoge Raad zou dat ook voor de hand liggen.

Dit zou betekenen dat als de ZZP’er zich gedraagt als ondernemer, deze gewoon aangemerkt moet (blijven) worden als zelfstandig ondernemer. Hierbij spelen factoren zoals:

  • Het hebben van een eigen website;
  • Het actief werven van klanten (acquisitie) en het doen van relatiebeheer;
  • Het lopen van ondernemersrisico;
  • Werken voor meerdere opdrachtgevers.

Wanneer deze elementen aanwezig zijn, kan de zzp’er in principe gewoon als ondernemer worden beschouwd. Wat daarnaast helpt is als de ZZP’er geen emailadres van de organisatie krijgt, de eigen middelen gebruikt (laptop, telefoon, etc.), niet meegenomen wordt in functioneringsgesprekken, niet uitgenodigd wordt op personeelsfeestjes, geen werknemerskerstpakket krijgt, etc.

ZZP secretaresses, management assistenten en HR adviseurs en managers
Bij Pienk bemiddelen we zeer vaak interim – freelance – zzp professionals. Wij zijn zeer goed in staat om te beoordelen of er echt sprake is van een terechte ZZP constructie of schijnzelfstandigheid.

Neem dus gerust contact met ons op als u een freelancer / interimmer zoekt. Bijvoorbeeld in de functie van:

  • Secretaresse
  • Management assistent
  • Office Manager
  • HR Adviseur
  • HR Manager

Uiteraard nodigen we ook freelancers uit om contact met ons op te nemen.